joi, 27 februarie 2014

Tatuajul - artă sau automutilare?

Tatuajul este o formă de automutilare, pe care unii o numesc artă. Desenarea permanentă a pielii are o istorie de mii de ani, dar motivele pentru care oamenii recurg la ea diferă. De la ritualuri de trecere, la simbol al apartenenței la un trib, sau la o comunitate, de la o o formă de intimidare, la element de afecțiune, oamenii și-au mâzgălit și își mâzgălesc corpul din aceste motive și din multe altele.

Individul din imagine e Rick Genest, un canadian de 28 de ani, care a ales să se transforme din om în arătare. Rick își spune mai nou Zombie Boy, după ce și-a mutilat întreg corpul și este fotomodel și actor în filme de duzină. În Evul Mediu, ciudați de genul acesta erau aduși în bâlciuri, pentru a delecta, sau pentru a oripila mulțimea. Acum, Zombie Boy face senzație în bâlciul mondial, numit Internet.

Evident că acesta e un caz extrem de automutilare, dar în ziua de azi sunt tot mai mulți care se însemnează. De la pușcăriași, la staruri rock, de la sportivi, la oameni obișnuiți, toți își fac desene pe piele. Dar ce îi îndeamnă să facă asta? Cei mai mulți spun că tatuajul trebuie să-i reprezintă, să fie o expresie a personalității lor. Este în același timp și o carte de vizită, care ne arată vanitatea, imaturitatea, identitatea nedefinită, dorința de a fi remarcați de cei din jur, sau de a transmite un mesaj. Acestora din urmă le recomand să poarte un tricou cu mesajul dorit.

Tatuajul ține de primitivism, de acele vremuri în care oamenii erau însemnați pentru a demonstra că aparțin aceluiași trib, prin urmare această tehnică, oricâtă modernitate i s-ar impregna, nu demonstrează altceva decât stadiul de dezvoltare la care s-a oprit individul în evoluția sa. Pentru mine, tatuajul e o porcărie de mari proporții și nu mi-aș face niciodată așa ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu